Voor de verkoop van gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd, is een asbestattest verplicht. Dit document geeft een overzicht van asbesthoudende materialen en wordt opgemaakt door een erkende asbestdeskundige.
Buro Feys voert deze inspecties uit volgens de wettelijke normen en levert het asbestattest binnen tien werkdagen af.
Asbestattest door erkende asbestdeskundigen
Enkel een gecertificeerde asbestdeskundige kan een geldig asbestattest opmaken. Een erkende asbestdeskundige stelt het asbestattest op na een plaatsbezoek en inventarisatie. De asbestdeskundigen van Buro Feys gaan als volgt te werk:
- Asbestinventarisatie: Tijdens een bezoek ter plaatse inspecteert de deskundige het gebouw en stelt een overzicht op van asbestverdachte materialen. Indien nodig worden stalen genomen voor labo-analyse.
- Gegevensverwerking: Alle vaststellingen worden geregistreerd en verwerkt volgens de OVAM-voorschriften.
- Aflevering attest: Binnen tien werkdagen wordt het officiële asbestattest van OVAM afgeleverd en is het beschikbaar via de Woningpas.
Indien asbesthoudend materiaal met een hoog risico wordt vastgesteld, kan de geldigheidsduur van het attest beperkt worden tot vijf jaar.
Wat is een asbestattest?
Een asbestattest is een officieel document dat aantoont of een gebouw asbesthoudende materialen bevat. Dit attest vermeldt de locatie, het type en de staat van het asbest en bevat richtlijnen voor veilig beheer of verwijdering.
Het asbestattest wordt geregistreerd in de OVAM-databank en is een verplicht document bij de verkoop van een gebouw gebouwd of verbouwd voor 2001.
Verplichtingen rondom het asbestattest
Sinds 23 november 2022 is een geldig asbestattest verplicht bij:
- Verkoop van gebouwen die vóór 1 mei 2001 zijn gebouwd.
- Renovatie- en sloopwerken waarbij mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig zijn.
Het asbestattest biedt eigenaars en potentiële kopers inzicht in de asbestveiligheid van een pand en helpt bij een correct beheer en eventuele sanering.
Stappen van een asbestattest
Het opmaken van een asbestattest verloopt volgens een vast proces en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde asbestdeskundige.
1. Asbestattest aanvragen: Maak een afspraak met een erkende expert van Buro Feys voor een asbestinventarisatie.
2. Inventaris van asbest: Tijdens de inspectie ter plaatse door de deskundige worden gebouwonderdelen die asbest kunnen bevatten in kaart gebracht. Indien nodig worden stalen genomen voor labo-analyse.
3. Ontvang het asbestattest: Binnen tien werkdagen wordt het officiële attest afgeleverd en is het beschikbaar via de OVAM-databank en de Woningpas.
Indien ingesloten asbest wordt vastgesteld of een destructieve asbestinventaris nodig is, wordt dit duidelijk vermeld in het rapport. Dit attest biedt zekerheid over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen en helpt bij veilig beheer of verwijdering.
Hoe lang is een asbestattest geldig?
Een asbestattest is standaard geldig voor tien jaar, tenzij er asbesthoudende materialen met een hoog risico worden aangetroffen. In dat geval kan de geldigheid beperkt worden tot vijf jaar.
Een recenter asbestattest kan ook nodig zijn wanneer de aanwezige asbest in het gebouw wordt beheerd of verwijderd. Het attest bevat informatie over de locatie en toestand van het asbest, en is beschikbaar via de OVAM-databank en de Woningpas.
Meest voorkomende plekken voor asbest
Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw. Enkele van de veel voorkomende materialen waar asbest aanwezig kan zijn:
- Golfplaten
- Dakleien
- Isolatiemateriaal rond leidingen
- Vinyltegels
- Gevelbekleding
- Bepaalde cementproducten
- Oude schoorstenen
- Vensterbanken
- Lijmresten van vloerbedekking
Buro Feys als uw partner voor uw asbestattest
Buro Feys biedt een efficiënte en gecertificeerde service voor de opmaak van asbestattesten. Onze erkende asbestdeskundigen voeren inspecties uit, brengen in kaart welke materialen asbest bevatten en zorgen voor een snelle en nauwkeurige afhandeling volgens de wettelijke richtlijnen.
Dankzij onze expertise in EPB-verslaggeving, ventilatieverslaggeving en blowerdoortests kunnen wij verschillende keuringen combineren, waardoor u bespaart op administratieve lasten en kosten.
Neem contact op met Buro Feys voor een offerte of advies op maat en ontvang uw asbestattest binnen tien werkdagen.
Asbestattest - Veelgestelde vragen
Wat kost een attest voor asbest?
De kost van een asbestattest hangt af van meerdere factoren, zoals de grootte van het gebouw, het aantal zichtbare plaatsen dat geïnspecteerd moet worden en het aantal stalen dat nodig is voor laboratoriumanalyse. Een gecertificeerd asbestdeskundige voert een visuele inspectie uit en bepaalt of er verdacht materiaal verwijderd moet worden voor verdere analyse. Voor een correcte prijsindicatie kan een schatting voor een asbestattest worden aangevraagd via Buro Feys.
Is een asbestattest verplicht?
Ja, een asbestattest is verplicht bij de verkoop van gebouwen gebouwd voor 2001 en bij bepaalde renovatie- of sloopwerken. Sinds 23 november 2022 legt de Vlaamse overheid deze verplichting op om asbest veilig te beheren en de risico’s op losse asbestvezels te beperken. Daarnaast geldt er een verplichting om een kopie van het asbestattest te bezorgen aan de nieuwe eigenaar bij de overdracht van het pand.
Waarom is een asbestattest zo duur?
De prijs van een asbestattest weerspiegelt de kosten van een grondige asbestinventarisatie door een gecertificeerde asbestdeskundige, inclusief de verwerking van gegevens en eventuele laboratoriumanalyses. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft de asbesthoudende materialen zonder schade aan de woning, maar indien nodig kan een destructieve asbestinventaris vereist zijn, waarbij vloeren beschadigd worden om ingesloten asbest te detecteren. Dit verhoogt de kosten, maar zorgt ervoor dat het gebouw asbestveilig wordt verklaard en voldoet aan de regelgeving.
Wanneer is een destructieve asbestinventaris nodig?
Een destructieve asbestinventaris gebeurt bij sloopwerken of ingrijpende renovaties waarbij de woning gesloopt wordt of verbouwingen plaatsvinden aan moeilijk toegankelijke constructies. In tegenstelling tot een niet-destructieve inventaris, waarbij alleen zichtbare gebouwonderdelen worden gecontroleerd, kan bij een destructief onderzoek verdacht materiaal verwijderd worden om zekerheid te bepalen over de aanwezigheid van asbestvezels. Dit type inventarisatie is verplicht bij afbraakwerken om een asbestveilig werkproces te garanderen.
Moet een asbestattest opgemaakt worden voor gemeenschappelijke delen van een gebouw?
Ja, bij de verkoop van een appartement of een gebouw met gemeenschappelijke delen is een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie vereist voor zowel de privé-eenheden als de gedeelde ruimtes. Dit betekent dat niet alleen in de individuele wooneenheid een asbestinventaris verplicht is, maar ook als de gemeenschappelijke gebouwonderdelen asbest bevatten, zoals gangen, kelders en technische ruimtes. De resultaten worden opgenomen in het asbestattest en geven een volledig overzicht van de aanwezige asbesthoudende materialen in het hele gebouw.