Buro Feys voert erkende metingen uit voor ventilatieverslaggeving en blowerdoortests om de luchtdichtheid en energieprestaties van gebouwen te optimaliseren. We detecteren luchtlekken en analyseren ventilatiesystemen met gespecialiseerde apparatuur, conform de geldende normen.
Buro Feys combineert ventilatie- en luchtdichtheidsmetingen voor een efficiënte en complete service.
Blowerdoortest
De blowerdoortest (ook wel luchtdichtheidstest genoemd) brengt de eventuele luchtlekken van een gebouw in kaart. Deze test is een belangrijk onderdeel van energieprestatiecontrole en wordt uitgevoerd voordat de afwerking begint. Door lekken tijdig te detecteren, kunnen gerichte maatregelen worden genomen om de luchtdichtheid te verbeteren.
Onze experts plaatsen tijdens de test een ventilator in een raam of deuropening. Vervolgens wordt het gebouw afwisselend in onderdruk en overdruk gebracht. Het drukverschil tussen binnen en buiten zorgen ervoor dat luchtlekken visueel op te sporen zijn, dit wordt gedaan met rookstiften of thermografische camera’s.
Een blowerdoortest verbetert direct de energieprestaties en kan het E-peil met 6 tot 10 punten verlagen. Dit zorgt voor een efficiënter energieverbruik en een betere woonkwaliteit.
Voordelen blowerdoortest
Een geslaagde blowerdoortest heeft heel wat voordelen, zowel op korte als lange termijn:
- Nauwkeurige opsporing van luchtlekken voor gerichte aanpassingen.
- Kostenefficiënte methode om het E-peil te verlagen.
- Lagere energiekosten door een betere luchtdichtheid en minder warmteverlies.
- Voorkomen van condensatie en vochtproblemen die schimmelvorming kunnen veroorzaken.
- Verhoogd wooncomfort door het beperken van tocht en temperatuurschommelingen.
Erkend ventilatieverslaggever
Sinds 2016 is de aanstelling van een ventilatieverslaggever verplicht bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER). De ventilatieverslaggevers van Buro Feys voeren zowel metingen uit voor en na de installatie van het ventilatiesysteem.
- Vooraf: Berekening van het ventilatiesysteem en opmaak van ventilatievoorontwerp. Op dit plan staan de ventilatie-unit, alle ventilatiekanalen en de ventilatiemonden aangeduid. Het helpt de aannemer bij de plaatsing van de ventilatie.
- Na de werken: Meting van de ventilatiedebieten en het opladen van het ventilatieprestatieverslag in de databank van het kwaliteitskader. Dit maakt deel uit van het EPB-eindverslag.
Buro Feys biedt een efficiënte totaalservice door ventilatieverslaggeving te combineren met EPB-verslaggeving en blowerdoortest. Dit zorgt voor een vlottere verwerking, minder administratieve lasten en een kostenbesparing voor bouwheren en architecten.
Voor wie is een blowerdoortest?
Een blowerdoortest is relevant voor nieuwbouw en renovaties waarbij luchtdichtheid meespeelt in de EPB-berekening. De test is relevant voor:
- Nieuwbouwwoningen en appartementen om de energieprestaties te optimaliseren.
- Ingrijpende renovaties om te controleren of de luchtdichtheidseisen worden gehaald.
- Bestaande gebouwen waar energieverlies door luchtlekken vermoed wordt.
De test wordt idealiter uitgevoerd nadat ramen, deuren en luchtdichte aansluitingen geplaatst zijn, maar voor pleisterwerken en schilderwerken.
Verloop van een blowerdoortest
- Voorbereiding: Alle ramen en buitendeuren worden gesloten. Ventilatieopeningen en andere luchttoevoerkanalen worden tijdelijk afgedicht.
- Installatie van testapparatuur: Een ventilator wordt in een raam of deur geplaatst en aangesloten op meetapparatuur.
- Onderdruk en overdruk creëren: De ventilator verlaagt en verhoogt de luchtdruk in het gebouw, waardoor luchtlekken zichtbaar worden.
- Detectie van luchtlekken: Met rookstiften of een thermografische camera worden ongewenste luchtstromen in kaart gebracht.
- Analyse en rapportage: De meetgegevens worden verwerkt in een rapport, waarin wordt aangegeven waar luchtlekken in het gebouw vastgesteld zijn en welke maatregelen genomen kunnen worden om het luchtdicht bouwen te verbeteren.
Buro Feys als uw partner voor ventilatieverslaggeving en blowerdoortest
Buro Feys combineert technische expertise met een efficiënte uitvoering van ventilatieverslaggeving en luchtdichtheidsmetingen. Dankzij onze grondige kennis en nauwkeurige meetmethodes garanderen we betrouwbare resultaten die bijdragen aan een correct EPB-verslag en een energiezuinig gebouw.
Door EPB-verslaggeving, ventilatieverslaggeving en blowerdoortests te combineren, realiseren we een efficiënte coördinatie en minder werfbezoeken. Deze overlappende werkzaamheden zorgen voor een besparing in de kosten en dat u één aanspreekpunt heeft voor een vlotte verwerking van uw dossier.
Buro Feys biedt een nauwkeurige opvolging en een vlotte afhandeling van uw ventilatieverslaggeving en blowerdoortest. Neem contact op voor een offerte of advies op maat.
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een blowerdoortest?
De kost van een blowerdoortest hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van het gebouw, de complexiteit van de constructie en het aantal meetpunten dat nodig is. Een luchtdichtheidstest kan extra metingen vereisen als grote luchtlekken worden vastgesteld of als bijkomende analyses nodig zijn om de luchtdichting te verbeteren. Voor een nauwkeurige prijsindicatie kan een blowerdoortest uitgevoerd worden met een offerte op maat bij Buro Feys.
Wat doet een blowerdoortest?
Een blowerdoortest meet de luchtdichtheid van een gebouw door een gecontroleerd drukverschil te creëren tussen binnen en buiten. Dit maakt het mogelijk om eventuele lekken op te sporen langs aansluitingen, kieren, openingen en stopcontacten. Ongecontroleerde ventilatie leidt tot onnodig warmteverlies en hogere energiekosten. Door een blowerdoortest uit te voeren, worden deze lekken gedetecteerd.
Wanneer is een blowerdoortest verplicht?
Een blowerdoortest is verplicht bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties als een verbeterde luchtdichte afwerking wordt ingerekend in de EPB-berekening. Zonder test wordt een standaardwaarde gebruikt, die meestal minder gunstig is. Om een positieve invloed op het E-peil te hebben en te bewijzen dat de luchtdichtheid van het gebouw voldoet aan de gestelde normen, moet de test correct worden uitgevoerd en geregistreerd.
Hoeveel punten moet je hebben op een blowerdoortest?
De invloed van een blowerdoortest op het E-peil hangt af van de gemeten luchtdichtheid en de mate waarin lucht ontsnapt uit het gebouw. Een geslaagde blowerdoortest kan het E-peil met 6 tot 10 punten verlagen, afhankelijk van de kwaliteit van de luchtdichting en de aanwezigheid van ongecontroleerde ventilatie. Dit zorgt niet alleen voor een energiezuiniger gebouw, maar voorkomt ook ongecontroleerde ventilatie die vatbaar is voor warmteverlies en comfortproblemen.